Apparaat compatibiliteit:

In de wereld van audiovisuele technologie is HDMI een veelgebruikte term. Maar wat is HDMI precies en hoe werkt het?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface, wat in het Nederlands zoiets betekent als Hoge-Definitie Multimedia Interface. Het is een soort audio- en videostandaard die wordt gebruikt om digitale videobeelden en audio van een bronapparaat, zoals een computer of Blu-ray-speler, naar een weergaveapparaat, zoals een televisie of monitor, te sturen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Met HDMI kun je dus hoge kwaliteit videobeelden en audio naar een ander apparaat sturen, zonder dat je daarvoor allerlei verschillende kabels nodig hebt. Dit maakt HDMI populair voor thuisbioscopen en andere audiovisuele toepassingen.

HDMI werd ontwikkeld door een samenwerkingsverband van verschillende elektronicabedrijven, waaronder Sony, Toshiba en Panasonic. De eerste HDMI-versie kwam in 2003 op de markt en sindsdien zijn er verschillende nieuwe versies van HDMI uitgebracht, met steeds verbeterde functies en prestaties.

De huidige versie van HDMI is HDMI 2.1, die onder andere ondersteuning biedt voor hogere resoluties en verversingsfrequenties dan voorgaande versies. Dit maakt HDMI 2.1 geschikt voor de laatste generatie televisies en videobeamers, die in staat zijn om beelden met een ultra-hoge definitie (Ultra HD of 4K) weer te geven.

Als je op zoek bent naar een manier om digitale audio en video naar een ander apparaat te sturen, is HDMI dus zeker een goede optie om in overweging te nemen. Met HDMI kun je genieten van hoge kwaliteit beeld- en geluidsweergave, zonder dat je allerlei kabels hoeft aan te sluiten.