Apparaat compatibiliteit:

Op een gemiddelde dag kom jij misschien wel veel verschillende USB-C kabels tegen. Tegenwoordig doe je er steeds meer mee; zo moet je er je telefoon mee opladen, data mee versturen of soms gewoon een apparaat mee aansluiten.

Maar zijn al deze kabels hetzelfde? Kun je elke USB-C kabel gebruiken voor dezelfde doeleinden? In dit blog proberen we jou uit te leggen welke verschillen er zijn en waar je op moet letten bij het gebruiken van een kabel.

De universele aansluiting

USB-C, ook bekend als USB Type-C, is een gestandaardiseerde aansluiting die ontworpen is om veel voorkomende problemen met andere USB-aansluitingen op te lossen. Het is klein, omkeerbaar (je kunt de stekker erin steken zonder je zorgen te maken over de oriëntatie), en kan zowel gegevens overdragen als stroom leveren. Dit heeft er voor gezorgd dat steeds meer bedrijven moeten overschakelen op USB-C.

Wat zijn de verschillen per USB- C kabel?

Hoewel de fysieke aansluiting allemaal hetzelfde lijkt, zijn er belangrijke verschillen tussen USB-C-kabels die niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn:

1. USB-aansluitingen: USB-C-kabels kunnen verschillende USB-connecties ondersteunen wat invloed heeft op de snelheid waarmee gegevens worden overgedragen. Er is dus niet een standaard aansluiting; dit verschilt per kabel.

Deze verschillende USB connecties zijn dus erg belangrijk om in de gaten te houden bij het aanschaffen van de kabel. De connecties die voor komen zijn: USB 2.0, USB 3.0, USB-C – Type 3.1 Gen 1, USB-C – Type 3.1 Gen 2, USB-C – Type 3.2 – Thunderbolt 3.

2. Stroomlevering (Power Delivery, PD): Sommige kabels zijn ontworpen voor standaard opladen, terwijl andere snelladen ondersteunen. Als je een snel opladend apparaat hebt, heb je de juiste kabel nodig om de snelheden te bereiken. Dit is bijvoorbeeld te zien bij veel laptops die opladen via USB-C en dus alleen kunnen opladen via snelladen.

3. Gegevensoverdrachtssnelheid: De overdrachtssnelheid van USB kabels verschilt enorm. Als jij de kabel nodig hebt voor grote data transfers is het dus handig om te kijken welke verschillen er aanwezig zijn en welke kabel het meest geschikt is voor jouw situatie. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met de verschillende USB connecties

USB AansluitingMaximale overdrachtssnelheid
USB 2.0480 Mb/s
USB 3.05 Gb/s
USB-C – Type 3.1. Gen 15 Gb/s
USB-C – Type 3.1 Gen 210 Gb/s
USB-C – Type 3.2 – Thunderbolt 3.40 Gb/s
Overdrachtssnelheden per aansluiting

4. Kwaliteit en Duurzaamheid: Goedkopere kabels kunnen sneller slijten en zijn mogelijk minder betrouwbaar dan hoogwaardige kabels. Kwaliteitskabels hebben vaak betere afscherming om veroudering te verminderen.

5. Compatibiliteit: Sommige kabels zijn specifiek ontworpen voor bepaalde toepassingen, zoals video-uitvoer met DisplayPort Alternate Mode. Controleer altijd of een kabel compatibel is met je specifieke behoeften.

Waarom zou je moeten opletten?

Het is belangrijk om de juiste USB-C-kabel te kiezen om ervoor te zorgen dat je apparaten werken zoals jij dat wilt en om eventuele problemen te voorkomen. Hier zijn een paar redenen waarom je zou moeten opletten:

  • Snelheid: Als je grote bestanden wilt overzetten of snelladen belangrijk vindt, is de juiste kabel van cruciaal belang.
  • Veiligheid: Gebruik altijd kabels die compatibel zijn met de stroomvereisten van je apparaat om oververhitting of schade te voorkomen.
  • Gegevensintegriteit: Bij gegevensoverdracht is een betrouwbare kabel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gegevens niet verloren gaan of beschadigd raken tijdens de overdracht.

Certificering

Een goede manier om te weten of een kabel aan de juiste normen voldoet, is door te controleren of deze is gecertificeerd door USB-IF (USB Implementers Forum). Gecertificeerde kabels hebben een hogere kans om te voldoen aan de standaarden en veiligheidsrichtlijnen.

Hulp nodig?

Heb je vragen of heb je hulp nodig na aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!